En de vluchtelingen dan?

Over waarom ik me heb opgegeven voor ‘Help! ik heb een hondenleven’

‘EN WAAROM DOE JE NIETS VOOR DE VLUCHTELINGEN?’ vroeg iemand nadat ik over het kennelplan vertelde. De toon is wellicht wat hysterisch – ik heb hem bewust overgenomen – maar de vraag niet per se verkeerd. Waarom, in tijden van oorlog en armoede en andere ellende – voel ik me geroepen om iets te doen voor asieldieren?

Goede doelen roepen bij mij altijd veel vragen op. Waar gaat het geld heen, zit het onderwerp/doel wel op deze hulp te wachten, is het slim om je in te zetten voor verbeteringen in landen hier ver vandaan als er in ons land ook nog zoveel valt te doen?
Iemand zei eens dat je de wereld alleen kunt verbeteren door klein te beginnen – met klein bedoelde ze: dicht bij huis. Daar geloof ik ook in, al geloof ik evengoed in het werk van Artzen Zonder Grenzen en Het Rode Kruis.
Ik vind het heel gaaf om te zien hoeveel mensen zich inzetten om de vluchtelingen die Nederland bereiken welkom te heten. Er worden pakketten gemaakt met kleding en knuffels en al dan niet meer, de gedachte daarachter is niets dan goed en menslievend. Toch blijkt dat niet alle onderdelen uit deze pakketten bruikbaar of zelfs maar handig zijn, staat onder meer in dit stuk op Paper. Hoe kritisch mag je op iemands goede bedoelingen zijn?

Sinds enkele jaren volg ik de actie Help! Ik heb een hondenleven van Dierenasiel Amsterdam. Dit project laat deelnemers via sponsorwerving vierentwintig uur lang in een hondenkennel doorbrengen – niet alleen wordt zo geld opgehaald voor een project binnen het asiel, ook wordt bewustzijn gecreëerd rond het leven van asieldieren. Hoe goed een asiel, met betaalde en onbetaalde medewerkers, ook voor zijn dieren zorgt, het is nooit hetzelfde als opgenomen worden in een gezin..
Dit jaar gaat het opgehaalde bedrag naar het Knappe Kneusjesplan. Centraal hierin staan een aantal asieldieren die om verschillende redenen moeilijk zijn te plaatsen. Sommige dieren hebben medische mankementen, waardoor het onderhoud ingewikkeld en duur wordt. Andere dieren hebben een treurige geschiedenis waardoor ze extra aandacht nodig hebben, misschien zelfs gedragstraining. Weer anderen zijn gewoon van de verkeerde kleur of het verkeerde ras.
Deze dieren krijgen bij adoptie een potje mee ter ondersteuning, zodat de verzorging ervan eventuele baasjes niet zal weerhouden hun hart en deuren voor deze dieren open te zetten. Op de website van Help! Ik heb een hondenleven staat helder uitgelegd hoe het project in elkaar zit. Ik ben natuurlijk maar een leek, maar mij lijkt het behoorlijk betrouwbaar.
Van mijn eigen drie katten zijn er twee kneus: Haggis is een ontzettende bange poeperd, in een asiel zou ze niemand weten te paaien. Fiep is gemankeerd, aan haar rechtervoorpootje zitten geen klauwen en slechts één nageltje. De gedachte aan overvolle asielen met dieren zoals mijn poezen kan me zomaar overvallen.

Omdat er zoveel te verbeteren valt in de wereld, dichtbij en op afstand, moet de mens filteren. Als ik ervoor kies geld over te maken, doe ik dat dan aan de vluchtelingen of aan KiKa of kies ik voor de dieren? En als ik niets overmaak, omdat ik aan het einde van mijn geld nog een stuk maand overheb, moet ik me daar dan voor schamen?
Sommige mensen geven geld en dat is fantastisch, anderen willen Iets Doen. Ook ik wil Iets Doen – en wat ik kan doen, is me laten opsluiten in een kennel. Niet omdat ik vluchtelingen niet belangrijk vind of omdat KiKa me niets interesseert, maar omdat ik dit ook belangrijk vind. Dit is mijn kleine begin.
Wil jij mij, en mijn partner in crime Lauralouise, helpen – en daarmee ook de Knappe Kneusjes in Dierenasiel Amsterdam? Dat kan hier.

Lauralouise en ik op bezoek bij Dierenasiel Amsterdam. Dit is de buitenkennel waar we 30 minuten worden gelucht.

Lauralouise en ik op bezoek bij Dierenasiel Amsterdam. Dit is de buitenkennel waar we 30 minuten worden gelucht.

Fiep. Hier zie je ook haar zielige pootje.

Fiep. Hier zie je ook haar zielige pootje.

Haggis: altijd nerveus en nooit ontspannen.

Haggis: altijd nerveus en nooit ontspannen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s